EPC niet residentiële gebouwen naar nieuws overzicht

10 Februari 2020

Wanneer een niet-residentiële eenheid te koop of te huur aangeboden wordt, moet het over een EPC voor kleine niet-residentiële eenheden beschikken als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

- De eenheid heeft een niet-residentiële bestemming (handel/kantoor/horeca/B& B, ...)
- De bruikbare vloeroppervlakte van de eenheid is niet groter dan 500 m²,
- Het aaneengesloten niet-residentiële geheel dat de eenheid bevat mag niet groter zijn dan 1000 m² (alleen van toepassing wanneer er in het gebouw meerdere niet-residentiële eenheden aanwezig zijn.)

Een kleine niet-residentiële eenheid kan een gebouw zijn of een deel van een gebouw. Denk maar aan een kantoorgebouw of een broodjeszaak op het gelijkvloers van een appartementsgebouw. Per kleine niet-residentiële eenheid wordt er een EPC opgesteld. Er zijn enkele uitzonderingen.

Bovendien moeten een aantal elementen uit het EPC vermeld worden in advertenties of bekendmakingen waarin het pand te koop of te huur wordt aangeboden. 

Net zoals op het EPC voor woongebouwen, krijgt u een label van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).

Het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden geeft aanbevelingen om te komen tot een energiezuinige renovatie. Ook verlichting krijgt hierbij aandacht. In een overzichtelijk stappenplan worden de meest prioritaire werken getoond. De bijhorende verbetering van het label wordt na de tabel weergegeven. In tegenstelling tot het EPC voor woningen worden in dit EPC geen prijsindicaties berekend voor de aanbevelingen.

In het EPC wordt de berekende energiescore getoond voor de verschillende bestemmingen (kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, andere of onbekend) bij de algemene gegevens. Bij de berekening van de energiescore wordt rekening gehouden met de specifieke noden voor verwarming, koeling, sanitair warm water, ventilatie en verlichting die met een bepaalde bestemming gepaard gaan. Zo zal een restaurant bijvoorbeeld meer sanitair warm water verbruiken dan een kantoor.

Het label op het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden wordt echter altijd bepaald op basis van de energiescore voor de bestemming 'kantoor'. Het label is dus onafhankelijk van de eigenlijke bestemming van de eenheid: kantoor, horeca, handel, logeerfunctie,....  Dit maakt het vergelijken van EPC's mogelijk.

Meer weten ? - mail ons of bezoek https://www.energiesparen.be/EPC-klein-niet-residentieel.

 

Delen op

Eigendom verkopen of verhuren ? Of andere vragen - wensen ? Contacteer ons vrijblijvend: Contacteer ons